Blog Post

Wat is het verschil | Interieurarchitect vs. Interieurontwerper

Als interieurontwerper krijg ik regelmatig de vraag: “Wat is nu precies het verschil tussen een interieurontwerper, interieurarchitect en interieurstylist?” Er zijn heel wat titels in omloop en ze worden vaak door elkaar gebruikt. Dat maakt het soms lastig om de juiste professional te kiezen voor jouw (ver)bouwproject. Maar wat is nu precies het verschil?

Interieurarchitect vs. Interieurontwerper
Het belangrijkste verschil tussen een interieurarchitect en een interieurontwerper ligt in het diploma:

-> Een interieurarchitect heeft een masterdiploma behaald en in de opleiding staat de structurele indeling van ruimtes centraal.
-> Een interieurontwerper/ - vormgever heeft een bacheloropleiding afgerond en in hun opleiding ligt de nadruk op de afwerking van de ruimtes.

Maar let op: in de praktijk zien we dat er heel wat overlappingen zijn tussen de twee beroepen. Wettelijk gezien mogen interieurarchitecten en interieurontwerpers zelfs dezelfde werken uitvoeren. Beide professionals kunnen je dus begeleiden bij het herindelen van ruimtes, het creëren van een totaalconcept of het uitvoeren van een (ver)bouwproject.

De praktijk maakt het verschil
Hoewel het diploma een eerste indicatie kan geven, is het vooral de ervaring en het reeds afgelegde parcours van een interieurarchitect of interieurontwerper die het verschil maken. Wat ze in de praktijk hebben gerealiseerd, zegt vaak veel meer dan de titel op hun diploma.

Om de juiste keuze te maken, is het belangrijk om jezelf goed te informeren:

Ga in gesprek. Bespreek je project en luister naar hun visie. Stel kritische vragen over hun aanpak en ervaring.
Vraag referenties. Praat met eerdere klanten of bekijk hun gerealiseerde projecten.
Bekijk het portfolio. Een portfolio geeft je een goed beeld van hun stijl, esthetiek en de diversiteit van hun werk.

En wat doet een interieurstylist dan?
Een interieurstylist onderscheidt zich van interieurarchitecten en -ontwerpers door de focus te leggen op decoratie en sfeer.

Een stylist houdt zich bezig met de aankleding van ruimtes zoals het selecteren van meubels, accessoires, verlichting, gordijnen en kunstwerken. Ze veranderen niets aan de structuur of de functionele indeling van een ruimte, maar werken aan de esthetische uitstraling en beleving ervan.

Een stylist is de ideale keuze als je tevreden bent met de bestaande indeling van een ruimte, maar de sfeer of stijl wilt aanpassen.

En wat doet Studio KĀ precies?
Als interieurontwerper richt ik me zowel op het creatieve als het functionele aspect van een interieur. Mijn rol gaat verder dan alleen het kiezen van kleuren, meubels en materialen: ik werk ook mee aan de indeling en structuur van ruimtes, waarbij telkens de totaalbeleving centraal staat. En voor projecten die structurele wijzigingen of vergunningen vereisen, werk ik samen met een architect. Om ervoor te zorgen dat het ontwerp voldoet aan alle wettelijke en technische vereisten.

Mijn werk omvat onder andere:
- Het herindelen van ruimtes om de flow en functionaliteit te optimaliseren.
- Het ontwerpen van maatwerkmeubels en praktische opbergoplossingen.
- Het kiezen van materialen, verlichting en kleuren die passen bij jouw stijl.
- Het begeleiden van renovatieprojecten, waarbij ik samenwerk met een architect en andere bouwprofessionals om een volledig en perfect afgewerkt resultaat te kunnen realiseren.

Dit maakt mij meer dan alleen een ontwerper van interieurs: ik bied namelijk totaalconcepten aan waarbij esthetiek, structuur en functionaliteit hand in hand gaan.

Trots lid van de AiNB
Studio KĀ is tevens trots lid van de AiNB, een beroepsorganisatie die zich inzet voor de hoogste standaarden in ons vak. Dit lidmaatschap biedt me toegang tot een netwerk van professionals, voortdurende opleidingen en de nieuwste inzichten in interieurontwerp. 

Voor jou als klant betekent dit dat je werkt met een professional die zich voortdurend ontwikkelt en die haar werk uitvoert volgens de strengste kwaliteitsnormen. Zo ben je verzekerd van een zorgvuldig en doordacht ontwerp dat perfect aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Conclusie: De juiste partner kiezen
De titels geven je een idee van het type professional waarmee je werkt, maar laat het diploma niet de doorslag geven. Het is vooral belangrijk dat je een klik hebt met je interieurarchitect of -ontwerper. En dat hun stijl en aanpak aansluiten bij jouw project.

Een succesvolle samenwerking ontstaat uit wederzijds vertrouwen en een gedeelde visie. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw project? Neem dan contact op via www.studio-ka.be. 

Ik kijk ernaar uit om samen met jou het interieur van je dromen te creëren!

Share by: